Note: This article is in Romanian to help student families and teachers with the application process.

 1. De ce desfasurati acest program ?
 2. Care este structura organizatiei?
 3. Cum sunt elevii selectati? 
 4. Cum sunt familiile gazda selectate? Ce urmariti la o familie gazda?
 5. Ce inseamna o tabara de vara (summer camp) in America?
 6. Care sunt cheltuielile si obligatiile ce revin familiei copilului selectat?
 7. Ce se intampla daca copilul meu se imbolnaveste in America?
 8. Daca am si alte intrebari care nu apar aici, cui ma adresez?

 

1. De ce desfasurati acest program ?

EERC are incredere ca expunerea la o alta cultura este foarte importanta pentru elevi in formarea viziunii de viata si dezvoltarii  propriului potential. Misiunea are un dublu scop: sa ajute tanara generatie a Romanie sa-si extinda orizontul, si in acelasi timp sa familiarizeze americani cu tinerii romani care dau dovada de sociabilitate, prietenie, umor, dinamism, curiozitate culturala.

Valorile promovate sint: implicarea sociala si civica (voluntariatul), transparenta guvernamentala, grija fata de mediul inconjurator, acceptarea oamenilor cu variate opinii, atitudini, valori, moduri de viata - esentiale pentru participarea tinerilor in aceasta lume globala.

Acest program doreste sa creeze o experienta pozitiva nu numai pentru elevii Romani cit si pentru Americanii care ii vor cunoaste; dorim elevi care sunt sociabili, flexibili, curiosi, comunicativi, dornici sa invete si sa-i invete si pe ceilalti din experienta lor.

2. Care este structura organizatiei?

EERC este organizatie non-profit. Programul este condus de grupul de ofiteri , toti voluntari. Fondurile organizatiei provin din donatii private,  plata participarii in program, fundraising.

3. Cum sunt elevii selectati? 

Toate aplicatiile sunt revizuite  de catre comitetul de selectie. Bursele se vor oferii dupa criterii  financiare si de merit.
Candidatul ideal pentru program este elevul care:

 • poate sa sustina confortabil o conversatie in engleza.
 • este bun la invatatura.
 • are un temperament adecvat care sa-i permita sa beneficieze de aceasta experienta - sociabil, curios, prietenos
 • este suficient de matur pentru a vedea aspectele profunde ale culturii americane 
 • se adapteaza usor la experiente noi

4. Cum sunt familiile gazda selectate? Ce urmariti la o familie gazda?

Cautam familiile care sunt solide, stabile, binevoitoare, responsabile pentru copilul primit in gazda. Copii romani urmeaza sa fie tratati ca proprii lor copii.

Fiecare familie gazda este supusa unei minutioase vizite acasa si unor interviuri avute cu fiecare membru al familiei. De obicei familiile gazda au copii si doresc sa le ofera o perspectiva de viata multi-culturala. Faptul ca oaspetele lor este un copil de succes din punct de vedere academic este mai putin important pentru ei decat faptul ca este un copil sociabil, prietenos, matur.

In timpul programului, EERC mentine periodic legatura cu copilul si cu familia gazda separat pentru a fi siguri ca lucrurile se desfasoara bine pentru toata lumea. In cazurile rare in care exista divergente, EERC poate sa atribuie copilului o alta familie gazda de pe o lista de rezerva. Aceasta lista poate fi folosita si daca familia gazda nu poate asigura cazarea pe intreaga perioada de sedere (de exemplu din cauza concediilor, sau a programului de lucru).

5. Ce inseamna o scoala de vara (summer camp) in America?

Acest tip de scoala -tabara este fie zilnic de la 9am la 4pm sau tip internat intre 1 la 4 saptamini. In fiecare zi pot avea loc intre 5-7 cursuri (materii de studiu). Fiecare curs se centreaza pe un anumit subiect - constructii, arte, muzica, sport si are un instructor. 

EERC distribuie elevii la cate o scoala si se ocupa de inregistrarea lor. Elevii isi aleg clasele dorite dintr-o categorie de preferinte. Exemple de clase sunt: diverse sporturi, lectii de chitara, de dans, productii de piese de teatru, editarea ziarului taberei, web design, pictura sau desen, studii ecologice, notiuni despre construirea rachetelor spatiale, or experimente in chimia culinara. Clasele sunt in cea mai mare masura interactive. Spiritul lor este “invatam prin experimentare si prin joc”.

6. Care sunt cheltuielile si obligatiile ce revin elevilori selectati ?

Toti elevii primiti in program indiferent daca primesc bursa sint responsabili pentru acoperirea  cheltuielilor asociate cu asigurarea medicala internationala, chaperon pentru avion, viza de calatorie, pasportul, vaccinurile (varicela, etc),  banii de buzunar pentru suveniruri daca doresc acest lucru. In cazuri speciale EERC va decide daca va acoperii aceste costuri.

Familiile Romane  sunt responsabile pentru obtinerea pasaportului de calatorie, a vizei de turist pentru America, asigurare medicala, vaccinari.  Aplicatia pentru viza americana se face pe Internet, dar interviul este luat in persoana la Ambasada Statelor Unite din Bucuresti. EERC va trimite o scrisoare de sponsorizare pentru a sustine procesul de aplicatie pentru viza. Pana in acest moment, toti aplicantii nostri au obtinut cu succes viza americana.

7. Ce se intampla daca elevul se imbolnaveste in America?

EERC are un medic pediatru afiliat, medic care va asigura serviciile medicale necesare si va supraveghea starea copilului. Fiecare copil trebuie totusi sa aiba asigurare medicala internationala cumparata din Romania (cum am afirmat mai sus). EERC poate sa recomande de unde se pot cumpara acest tip de asigurari. 

EERC trebuie sa primeasca anumite informatii de pe fisa medicala a copilului pentru a putea sa-l inscrie la tabara (alergii, vaccinari, etc). Toate aceste informatii vor fi explicate in detaliu, in primavara, familiilor copiiilor selectati.

8. Daca am si alte intrebari care nu apar aici, cui ma adresez?

Va rugam sa o contactati pe:

Dr. Florentina Anastasoaie
fThis email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

O tabara este asemanatoare unei “scoli recreative”. Acest tip de tabara dureaza in mod obisnuit de la 9am la 4pm. Ziua de tabara poate avea intre 5-7 cursuri (materii de studiu). Fiecare curs se centreaza pe un anumit subiect recreativ si are un instructor. Copiii se intorc acasa la sfarsitul zilei.

 

EERC distribuie elevii la cate o tabara si se ocupa de inregistrarea lor. Copiii isi aleg clasele dorite dintr-o categorie de preferinte. Exemple de clase sunt: diverse sporturi, lectii de chitara, de dans, productii de piese de teatru, editarea ziarului taberei, web design, pictura sau desen, studii ecologice, notiuni despre construirea rachetelor spatiale, or experimente in chimia culinara. Clasele sunt in cea mai mare masura interactive. Spiritul lor este “invatam prin experimentare si prin joc”.

 

Pranzul este asigurat la unele scoli de vara; la celelalte copiii isi aduc pranzul de acasa. Familiile gazda sunt responsabile pentru transportul copiilor la scoala si inapoi acasa, si pentru furnizarea meselor si gustarilor.